Liikunnasta hyötyy koko mielenterveysala – Pallomylly toimii järjestöjen kohtauspaikkana

Joka maanantai Helsingin Myllypurossa reilut kolmekymmentä päihde- ja mielenterveystoipujaa kerääntyvät yhteisen liikuntaharrastuksen äärelle. Kaksituntisen kävelyfutisvuoron osallistujamäärä on niin suuri, että toimintaa ohjaava Niemikotisäätiön Valtti Valmennuksen Mertsi Isberg joutuu säntäilemään kahden kentän väliä käynnistäessään pelejä.

Pelaajat saavat tulla ja mennä vapaasti. Mitään erillistä ilmoittautumista ei ole ja kenenkään ei ole pakko pelata koko kaksituntista. Myllypuro on myös sijainniltaan hyvä, ja Pallomyllyn tekonurmi on varmaankin Helsingin paras sisähalli kävelyfutikseen, summaa Isberg suosion syitä.

Hyvien puitteiden lisäksi suurta pelaajamäärää selittää myös taustatoimijoiden määrä. Harrastajat koostuvat Alvi ry:n, Etelä-Suomen Klubitalojen, Lilinkotisäätiön, Niemikotisäätiön sekä Kalasataman ja Vuosaaren psykiatristen poliklinikoiden asiakkaista. Organisaatiot ovat aloittaneet yhteisen kävelyfutisvuoron pyörittämisen Kukunorin kävelyfutishankkeen avulla. Harrastus on myös ilmaista sekä pelaajille että taustaorganisaatioille, sillä Pallomyllyn vuoroja hallinnoiva Helsingin kaupunki tarjoaa tilat ilmaiseen käyttöön.

Helsingin kaupunki nosti vuonna 2018 liikkumisen edistämisen yhdeksi kaupunkistrategiansa kärkihankkeeksi. Tavoitteena on saada kaupunkilaiset liikkumaan enemmän ja istumaan vähemmän. Tätä tavoitetta myös kävelyfutis tukee, uskoo Helsingin kaupungin liikuntasuunnittelija Tarja Vartiainen.

Kävelyfutis vaikuttaa hyvältä ja toimivalta liikuntamuodolta. Osallistumiseen on matala kynnys, toiminta on kaikille avointa ja erityistä tukea tarvitsevien on mahdollista osallistua tähän, Vartiainen toteaa.

Kaupungin tehtävänä on edistää matalan kynnyksen liikkumista ja liikuntatoimintaa sekä tehdä siitä helposti saavutettavaa. Pyrimme siihen, että aloituskynnys madaltuu ja liikkumis- sekä liikuntamahdollisuuksia olisi tarjolla eri puolilla Helsinkiä lähellä kotia.

Uusia, toiminnasta kiinnostuneita järjestöjä Vartiainen rohkaisee olemaan yhteydessä suoraan kaupungin Liikuntapalveluihin.

Voimme yhdessä miettiä tukimuotoja erityistä tukea tarvitsevien liikuntaryhmien järjestämiseen.

Helsingin lisäksi myös Vantaan sekä Oulun kaupungit tarjoavat ilmaisia harjoitustiloja kävelyfutistoiminnasta kiinnostuneille päihde- ja mielenterveysalan järjestöille.

Yhteistyöstä hyötyvät sekä pelaajat että taustaorganisaatiot

Kalasataman psykiatrisen poliklinikan toimintaterapeutti Aleksi Karppinen on käynyt Pallomyllyn vuorolla asiakkaidensa kanssa kesästä lähtien. Hän uskoo liikunnan nousevan lähitulevaisuudessa yhä tärkeämpään rooliin mielenterveystyössä.

Ehdottomasti tällaiselle toiminnalle on tilausta mielenterveyspuolella. Kentällä yhdistyvät yhteisöllisyys, sosiaaliset kontaktit sekä kuntoliikunta hyvin luontevalla tavalla, sanoo Karppinen.

Mukana olevien toimijoiden suuri määrä pitää Karppisen mukaan myös huolta siitä, että toiminta pysyy elinvoimaisena ja mielekkäänä. Yhteistyöstä hyötyvät pelaajien lisäksi myös taustaorganisaatiot.

Tällaista yhteistyötä ei juurikaan ole ollut. Aina puhutaan, että yhteistyötä pyritään kehittämään, mutta tässä se toteutuu konkreettisesti. Henkilökunnan edustajat ja kuntoutuvat tapaavat täällä toisiaan luontevasti pelin merkeissä, ja siitä hyötyy jokainen.

Karppinen uskoo, että yhteistyön määrä voisi kasvaa, jos työntekijöille annetaan mahdollisuus kehittää toimintaa. Myös resurssien vähyys voi nostaa kynnystä kehitystyön aloittamiseen.

Varmasti monet työntekijät pelkäävät, että aika ja jaksaminen eivät riitä toiminnan eteenpäin viemiseen, ja sen myötä aktiivisia tekijöitä ei meinaa löytyä. Tämä ei kuitenkaan ole millään tavalla kuormittavaa toimintaa tai “työtä työn päälle”, vaan mielenkiintoinen lisä päivätyöhön.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ohjeet

Arkistot