Huhtikuussa 2018 toimintansa aloittanut mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sosiaalisen liikunnan edistämistä ajava Kukunorin kolmivuotinen kävelyfutishanke on edennyt toimintansa puoliväliin. Tänä aikana STEA:n rahoittama hanke on saanut 1 182 ihmistä kokeilemaan lajia käytännössä. Näiden pelien myötä Suomeen on perustettu 19 kävelyfutisjoukkuetta, joiden riveissä pelaa tai on pelannut 348 henkilöä.
Yksi 19:stä joukkueesta on Helsingissä harjoitteleva FC Potku & Pallo.
– Jokaisella pelaajalla on omat syynsä harrastukseen, mutta tässä joukkueessa esiin nousevat halu liikkua sekä yhteisöllisyys. Ihminen on otus, joka haalii ympärilleen yhteisöjä ja kaipaa yhteenkuuluvuutta. Tämä ei vaadi osallistujalta mitään muuta kuin kengät, ja hän onkin jo osa joukkuetta, toteaa Niemikotisäätiön Valtti Valmennuksessa työskentelevä ohjaaja Mertsi Isberg on harrastanut kävelyfutiksen parissa tammikuusta 2019 alkaen.
Isbergin valmentama joukkue kokoaa kerran viikossa 10-15 mielenterveys- ja päihdetoipujaa kentälle uutuuslajin pariin. Hän on seurannut ilolla pelaajien kasvutarinaa kentällä mutta myös kentän ulkopuolella.
– Pelaajien taitotaso on noussut huimasti siitä, mitä se aloittaessa oli. Sen lisäksi monet harrastajat ovat alkaneet taittaa esimerkiksi kauppamatkoja kävellen ollakseen paremmassa kunnossa ja voidakseen treenata paremmin.
Kävelyfutishankkeen kesän 2019 pelaajakyselyyn vastanneista 57:stä pelaajasta 81% koki kuntonsa kohentuneen ja yli 90% kokee uskalluksen uusien ihmisten kohtaamiseen kasvaneen harrastuksen myötä. 84% vastanneista luottaa aiempaa enemmän omiin kykyihinsä. Samankaltaisia havaintoja on tehnyt myös Isberg.
– Yllättäen pelaaja ei olekaan missään ihmispolon roolissa, vaan hän on esimerkiksi hemmetin hyvä keskikenttäpelaaja. Kentällä hän saa osakseen rehellistä arvostusta, ja sellainen ei tee huonoa varmasti kenellekään.
Mukana järjestöjä, seurajoukkueita ja kuntia
Kävelyfutishankkeen aloittaessa toimintansa pelattiin Suomessa kävelyjalkapalloa parissa jalkapalloseurassa harrastajamäärän pysytellessä muutamassa kymmenessä. Puolessatoista vuodessa laji on vallannut alaa sosiaali- ja terveysalan järjestökentältä ja levittäytynyt myös sen ulkopuolelle. Vajaat 50 toimijaa on mukana toiminnassa hankkeen yhteistyökumppanina. Näitä toimijoita ovat päihde- ja mielenterveysalan järjestöt, kunnat sekä perinteiset jalkapalloseurat.
Kävelyfutis on toiminut myös linkkinä näiden toimijoiden välillä, kuten vaikkapa Oulussa, jossa kävelyfutista lähdettiin kehittämään 2018-2019 taitteessa monen eri organisaation yhteistyönä. Mukana olivat Oulun kaupungin erityisliikunta, Klubitalo Pönkkä, Hyvän mielen talo sekä Oulun A-kilta, jotka kävelyfutishankkeen koollekutsumana aloittivat maaliskuussa 2019 yhteisen harjoitusvuoron.