HUS ja Leppävaaran Pallo käynnistämään uudenlaista yhteistyötä

Voisi kuvitella, että perinteinen sairaanhoito ja urheiluseuratoiminta kohtaavat lähinnä silloin, kun pelikentällä jalkansa loukannut harrastaja hakeutuu läheisimpään ensiapuun teipattavaksi. Espoossa on kuitenkin alkamassa uudenlainen yhteistyö näiden toimijoiden välillä, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, HUS, sekä jalkapalloseura Leppävaaran Pallo käynnistävät elokuussa yhteisen kävelyfutisjoukkueen.

– Eihän tämä mitään tyypillistä yliopistollisen sairaalan toimintaa ole, toteaa HUS:n sairaanhoitaja Sami Rytkönen.

Kävelyfutistoiminnan käynnistyminen HUS:n psykiatrisen puolen asiakkaille on pitkälti Rytkösen ideoinnin ja vaivannäön tulos. Itsekin himoliikkujaksi tunnustautuvan Rytkösen ja muutaman kollegan vetämiä salibandyvuoroja on pelattu HUS:n asiakkaiden kesken vuodesta 2002 saakka.

– Johtuen kuitenkin lajin haasteellisuudesta, on viime aikoina herännyt ajatus, että meillä tulisi olla myös matalamman lähtökynnyksen laji, joka soveltuu suuremmalle ihmisjoukolle, hän jatkaa.

Idea kävelyfutistoimintaan sai alkunsa Lilinkotisäätiön kanssa käytyjen keskustelujen myötä.

– Olemme pelanneet paljon eri pallopelejä heitä vastaan, ja vuodenvaihteessa Lilinkotisäätiöstä tuli haaste kävelyfutismatsista. Heillä on oma seurayhteistyönsä käynnistynyt vastikään Pohjois-Haagan urheilijoiden kanssa, ja olemme kuulleet siitä positiivista palautetta. Jäimme sitten miettimään, että tämä voisi olla meille soveltuva laji.

Ongelmaksi uuden toiminnan käynnistyessä muodostuu usein resurssien rajallisuus. Liikuntavuorot pyörivät yhden tai kahden aktiivin vetämänä, ja esimerkiksi työpaikan vaihtumisen tai pidemmän sairastapauksen myötä voi koko toiminta hiipua. Tähän asiaan apu löytyi kuitenkin kävelyfutishankkeen suunnalta.

– Kuulimme Kukunorin kautta, että muualla Suomessa ovat seurat ja terveyspuolen järjestöt aloittaneet yhteistyötä. Kävelyfutishankkeen avulla järjestimme tapaamisen Leppävaaran Pallon kanssa ja sovimme elokuussa alkavasta HUS:n ja LePan kävelyfutisvuorosta.

– LePalta saamme ammattitaitoista valmennusta sekä tilat käyttöömme. On myös asiakkaiden kannalta parempi lähteä urheiluseuran treeneihin sen sijaan, että toiminta pyörisi sairaalan tai psykiatrian poliklinikan ympärillä. Myös LePalla on tavoitteena lisätä aikuispuolen joukkuetoimintaa, ja he näkivät erityisryhmille suunnatun vuoron myönteisenä asiana.

Elokuun 20. päivä käynnistyvä vuoro on avoin kaikille HUS:n poliklinikan asiakkaille. Ryhmä on jatkuvasti täydentyvä, joten mukaan voi hypätä myös kesken kaiken.

Vaikka kävelyfutistoiminta on muiden liikuntaharrastusten tavoin vielä jossain määrin työntekijöiden aktiivisuuden varassa, näkee Rytkönen suuressa kuvassa toiminallisuuden roolin kasvavan entisestään mielenterveys- ja päihdetyössä.

– Monilla asiakkaistamme on korostunut liikunnan tarve osana kuntoutusta, ja meilläkin ajatellaan liikunnan olevan tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Siksi haluamme tukea tällaisilla uusilla tavoilla asiakkaidemme sosiaalisen liikkumisen edistymistä. Tähän näen kävelyfutiksen ja yhteistyön urheiluseurojen kanssa olevan yksi vastaus.

 

HUS:n ja Leppävaaran Pallon kävelyfutisvuorot joka maanantai klo 13.30–15.00 Leppävaaran stadionin tekonurmella 20. elokuuta alkaen.


Lisätiedot

Sami Rytkönen
+358 40 428 4822

sami.rytkonen@hus.fi

Janne Moilanen
+358 50 428 4820

janne.moilanen@hus.fi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ohjeet

Arkistot