Panu Autio ja Ilari Äijälä tähdittävät kävelyfutiksen uutta videosarjaa

Näin pelaat kävelyfutista on uusi videosarja, jossa futsal-ammattilainen, yli 100 maaottelua pelannut Panu Autio ja jalkapallourallaan muun muassa HJK:ta ja FC Honkaa edustanut Ilari Äijälä käyvät läpi kävelyfutiksen perusteita. Autio ja Äijälä paneutuvat niin oikeaoppiseen syöttö- ja laukaisutekniikkaan, haltuunottoon kuin pallon suojaamiseen.

– Espanjassa, jossa pelasin ammatikseni, oli tapana sanoa futsalista, että ”menos correr, más calidad”, joka tarkoittaa suomeksi ”vähemmän juoksua, enemmän laatua.” Näen, että kävelyfutiksessa on sama juttu läsnä. Kävelyfutis on hieno laji ja on mukavaa olla mukana kehittämässä, mutta ennen kaikkea nastaa olla mukana pelaamassa, kommentoi Autio.

Ensimmäinen kävelyfutiksen tekniikkavideo julkaistaan perjantaina 14.12.

 

0
0

Kävelyfutiksen talvisarja starttaa Kallion urheilutalolla

Kukunori järjestää talvella 2018-2019 pelattavan kävelyfutiksen talvisarjan Kallion urheilutalolla. Neljä kertaa pelattava sarja käynnistyy 29. marraskuuta ja kestää aina helmikuuhun asti.

 

Pelien kesto on 20-25 minuuttia, ja jokainen joukkue pelaa kahdesta kolmeen ottelua per tapahtuma. Pelimuotona on 5v5. Tarkemmat säännöt löydät täältä.

 

Kävelyfutiksen talvisarja Kallion urheilutalolla, Helsinginkatu 25, 00520 Helsinki. Pelit pelataan klo 11.30-13.00.

 

Pelipäivät

29.11.
13.12.
17.1.
14.2.

Ilmoittautumiset Niko Rajalalle sähköpostitse osoitteeseen niko.rajala@kukunori.fi

0
0

Ilmoittautuminen maaliskuun Kukunori Cupiin on käynnissä!

Ilmoittautuminen järjestyksessään toiseen kävelyfutiksen Kukunori Cupiin on alkanut. Espoon Leppävaaran palloiluhallissa järjestettävä turnaus pelataan perjantaina 15.3.2019. Turnaus käynnistyy kello 09.00 ja päättyy klo 16.00.

Ilmoittaudu mukaan Kukunori Cupiin täyttämällä ilmoittautumislomake.

Lisätietoja säännöistä ja käytännön järjestelyistä seuraa lähempänä turnausajankohtaa.

0
0

Järjestyksessään toinen Kukunori Cup pelataan maaliskuussa Espoossa

Elokuussa ensi kertaa järjestetty kävelyfutisturnaus Kukunori Cup saa jatkoa maaliskuussa. Turnaus pelataan perjantaina 15.3. hallitsevan kävelyfutismestarin LePan kotiareenalla Espoon Leppävaaran jalkapallohallissa. Ilmoittautuminen turnaukseen alkaa maanantaina 4.11. klo 12.00.

 

Kukunori Cup järjestetään yhteistyössä Suomen Palloliiton, Veikkausliigan, Punainen kortti rasismille -hankkeen sekä Jalkapallon Pelaajayhdistyksen kanssa.

 

Tule kanssamme edistämään mielen hyvinvointia ja sosiaalisen liikunnan mahdollisuuksia.

0
0

Valmentajakoulutus jalkautuu Kokkolaan

Kukunori ry:n kävelyfutishanke sekä Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen jäsenyhteisö Kulmakartano järjestävät kävelyfutiksen valmentajakoulutuksen, jossa käydään läpi kävelyfutiksen perusteita. Koulutuksessa pohditaan valmentajan roolia joukkueessa ja annetaan työkaluja harjoitusten organisointiin sekä läpiviemiseen. Koulutuksesta vastaa kävelyfutiksen valmennuspäällikkö Niko Rajala.

Koulutus on ilmainen ja avoin kaikille, eikä osallistujilta edellytetä aiempaa kokemusta lajista. Päivän tarkoituksena on tehdä uutuuslajia tutuksi sekä kehittää kävelyfutista Suomessa dialogin keinoin.

Kävelyfutis on Suomeen vastikään rantautunut laji, jonka tarkoituksena on kasvattaa ihmisten sosiaalisen liikunnan mahdollisuuksia. Tässä jalkapallon muodossa kolme tärkeintä sääntöä ovat: Ei juoksua. Ei pääpalloja. Ei kovia kontakteja. Näillä säännöillä varmistetaan se, että peli on turvallista kaikille ja osallistumiskynnys pysyy matalana.

Kävelyfutiksen valmentajakoulutus

Kokkolassa 7.11. klo 12-15

Jäsenyhteisö Kulmakartanon tiloissa osoitteessa Tehtaankatu 47.

Ilmoittautumiset: kulmakartano@kpspy.fi / 0405931136

0
0

“Yllättäen sain rakkaan harrastuksen takaisin” – Kävelyfutis mahdollisti paluun pelikentille

Teksti ja kuvat: Matias Sakko

Kun jalat eivät enää kestä juoksemista, joutuu moni innokas harrastaja lopettamaan jalkapalloharjoitukset. Samalla menee usein mahdollisuus hauskaan yhdessäoloon kaveriporukassa. Tällä vuosikymmenellä kehitetty kävelyfutis tuo taas yhteen lajista jo luopumaan joutuneita pelaajia.

 

Tuhkanharmaa ja kolea päivä on muuttumaisillaan yhtäläisen harmaaksi ja koleaksi illaksi Edinburghissa, Skotlannissa. Paikallisen jalkapalloseuran Heart of Midlothian FC:n, tuttavallisemmin Heartsin, korkein kivimuurein aidatulla kentällä on alkamassa pallopeli. Reilut kuusikymmentä pelaajaa valmistautuu otteluun, jonka tärkein sääntö on ehdoton juoksukielto. Kyseessä on Isossa-Britanniassa vuonna 2011 kehitetty joukkuelaji, kävelyjalkapallo, eli tuttavallisemmin kävelyfutis.

Kaksi kertaa viikossa järjestettävän vuoron keskeisimpiä hahmoja on tällä kertaa maalivahtina pelaava herrasmies nimeltään David, joka on kuulunut Heartsin kävelyfutisaktiiveihin joukkueen alkuajoista saakka. Yli 70-vuotias mies on monien muiden pelikavereidensa tavoin ollut nuoresta asti intohimoinen harrastejalkapalloilija, mutta iän myötä pahentuneet polvivaivat pakottivat Davidin luopumaan harrastuksesta, joka oli siihen asti täyttänyt ison osan hänen vapaa-ajastaan.

–Pelasin nuorena miehenä jalkapalloa, mutta jouduin lopettamaan jo parikymmentä vuotta sitten, kun jalkani eivät kestäneet pallon perässä juoksemista. Silloin en uskonut enää koskaan pelaavani.

Jalkapallosta luopumisessa kovin kolaus oli sosiaalisen elämän merkittävä kaventuminen. Parinkymmenen pelikaverin kanssa rutiiniksi tulleet viikottaiset treenit ja pelimatkat vaihtuivat kotona television katsomiseen. Uusien harrastuksienkaan pariin David ei löytänyt.

–Olisinhan voinut aloittaa vaikkapa golfaamisen, mutta eihän sitä pelatessa tapaa edes muita ihmisiä, hän naurahtaa.

 

“Hetkeen maailmassa ei ole mitään muuta”

 

Suomeen kävelyfutis on rantautunut viimeisten vuosien aikana muutamien urheiluseurojen, sosiaalialan järjestöjen sekä yksityishenkilöiden mukanaan tuomana. Yksi ensimmäisistä lajin valikoimaansa ottaneista seurajoukkueista on Vaasan Palloseura, joka aloitti keväällä yhteistyön Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen kanssa. PSPY:n asiakkaiden joukosta oli noussut toiveita uudelle pallopelilajille perinteisen salibandyn lisäksi.

PSPY:n tietoisuuteen kävelyfutis kantautui työntekijän Englannin-matkan myötä kesällä 2017. Yhtenä harjoituspäivänä samaiselle tekonurmelle kerääntyi myös VPS:n edustusjoukkueen pelaajia ja johtoa omiin harjoituksiinsa. Hetken ihmettelyn jälkeen kentällä olikin käynnissä  kävelyfutisottelu, ja puoli vuotta myöhemmin VPS ja PSPY perustivat yhteisen joukkueen.

PSPY:n kautta lajin pariin on tiensä löytänyt myös Juha Nurkkala, joka on harrastanut kävelyfutista reilun vuoden.

– Tämä on loistava laji kaikille, sillä kentällä ei tarvitse mennä henkihieverissä. Kävelyfutiksessa on aikaa ottaa rauhallisemmin, toteaa VPS:n pelaaja.

– Tässä saa keskittyä vain pelaamiseen, ja hetkeen maailmassa ei ole mitä muuta, hän jatkaa kysyttäessä, mikä kävelyfutiksessa ennen kaikkea viehättää.

 

Jokaisella meillä on lajitaustaa

 

Kävelyfutista Suomeen on osaltaan juurruttamassa helsinkiläinen ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö, Kukunori ry, jonka kolmivuotinen, STEA:n rahoittama kävelyfutishanke käynnistyi huhtikuussa. Hankkeen tarkoituksena on parantaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujien sosiaalisen liikunnan mahdollisuuksia Suomessa. Sen lisäksi järjestö saattaa yhteen urheiluseuroja sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöjä. Tavoitteena on, että ne muodostaisivat yhteisiä joukkueita, sekä järjestäisivät kävelyfutisaiheisia urheilutapahtumia ja koulutuksia.

Kukunorin kävelyfutishankkeen kautta alkunsa ovat saaneet esimerkiksi Helsingissä Pohjois-Haagan Urheilijoiden ja Lilinkotisäätiön yhteisharjoitukset, jotka ovat vetäneet läpi kesän paikalle 15–20 innokasta harrastajaa, sekä Espoossa Leppävaaran Pallon ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUS:n, kävelyfutisjoukkue.

– Kuulimme Kukunorin kautta, että muualla Suomessa ovat seurat ja terveyspuolen järjestöt aloittaneet yhteistyötä. Kävelyfutishankkeen avulla järjestimme tapaamisen Leppävaaran Pallon kanssa ja sovimme yhteistyökuviosta, joka on ehkä ainoa laatuaan Suomessa, toteaa HUS:n sairaanhoitaja Sami Rytkönen ja jatkaa:

– LePalta saamme ammattitaitoista valmennusta sekä tilat käyttöömme. On myös asiakkaiden kannalta parempi lähteä urheiluseuran treeneihin sen sijaan, että toiminta pyörisi sairaalan tai psykiatrian poliklinikan ympärillä.

Kukunorissa ajatuksena onkin ollut, että jalkapallo maailman suosituimpana lajina kuuluu jokaiselle halukkaalle, olipa pelaajalla aiempaa urheilukokemusta tai ei. Kävelyfutiksen sääntömuutoksilla maailman suosituin pallopeli on muovattu sellaiseksi, että sitä voi harrastaa jokainen ikään, sukupuoleen ja taustaan katsomatta.

Edinburghissa järjestettävät kävelyfutisharjoitukset keräävät viikoittain kymmeniä osallistujia kentälle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanha ystävä ja uusi tuttavuus

 

David kuuli Heartsin kävelyfutistoiminnasta ensi kerran vuonna 2015 ystävältään.

–Aluksi ajattelin, että eihän kävelyjalkapallossa voi tulla edes hiki, ja että tämä on varmasti typerää, mutta jo ensimmäisen kerran jälkeen olin ihastunut. Yllättäen sain takaisin rakkaan harrastuksen, jonka luulin jo menettäneeni. Se tuntui siltä kuin olisin tavannut vanhan ystävän vuosien jälkeen.

–Eniten jalkapalloajoilta jäi kaipaamaan pukukoppielämää. Huulenheittoa, joka alkaa heti treenipaikalle saavuttaessa ja jatkuu läpi illan. Se on se tärkein syy, miksi tätä lajia harrastetaan. Olipa sitten vanha pelaaja, kuten minä, tai ensimmäistä kertaa joukkuetoiminnassa mukana.

(Tämä juttu on julkaistu alunperin Revanssin numerossa 3/2018)

0
0

Kävelyfutiksen syksyn tapahtumia: valmentaja- ja toimihenkilökoulutus

Huhtikuussa kävelyfutishankkeen käynnistänyt Kukunori ry aloittaa syyskuussa kävelyfutiskoulutusten sarjan. Ensimmäisenä vuorossa on 10.10. järjestettävä valmentajakoulutus, ja marraskuussa koulutukset jatkuvat toimihenkilöille tarkoitetulla päivällä.

Valmentajakoulutus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita valmentamisesta. Aiempaa kokemusta valmentamisesta ei tarvita. Koulutuksessa käydään läpi kävelyfutiksen sääntöjä ja peruselementtejä. Lisäksi päivän aikana mietitään, mikä valmentajan rooli on joukkueessa, sekä annetaan työkaluja harjoitusten organisointiin ja läpiviemiseen, kommentoi kävelyfutiksen valmennuspäällikkö Niko Rajala koulutuksen sisältöä.

Seuraavana vuorossa on 9.11. järjestettävä toimihenkilökoulutus, johon voi osallistua kuka tahansa joukkueenjohtajan, rahastonhoitajan tai huoltajan tehtävistä kiinnostunut henkilö. Koulutuksessa käydään läpi käytännön asioita joukkueen toiminnan organisointiin liittyen ja opetellaan käyttämään harjoitus- ja ottelutapahtumien järjestämisalustaa, jalkkis.net-palvelua.

Molempiin koulutuksiin sisältyy aamupala. Valmentajakoulutukseen kuuluu myös lounas. Tapahtumat ovat maksuttomia.

 

Kävelyfutiksen valmentajakoulutus

Keskiviikkona 10.10.2018
Malmin raitti 17 C, 00700 Helsinki

Aikataulu

9.00-9.30 Aamiainen
9.30-11.30 Käytännön työkaluja valmentamiseen sekä ryhmätöitä
11.30-12.30 Lounas
12.30-14.00 Harjoitusvuoro Malmin palloiluhallissa
14.15-15.00 Loppuyhteenveto

Ilmoittautuminen valmentajakoulutukseen: http://bit.ly/valmentajakoulutus2018

Kävelyfutiksen toimihenkilökoulutus

Perjantaina 9.11.2018
Malmin raitti 17C, 00700 Helsinki

Aikataulu

9.00-9.30 Aamiainen
9.30-11.30 Toiminnan kuvaus, ohjeistusta toimihenkilön tehtäviin sekä jalkkis.net-alustan käyttö

Ilmoittautuminen toimihenkilökoulutukseen: http://bit.ly/toimihenkilokoulutus2018

0
0

Kulmakartanon kävelyfutisturnaus keräsi pelaajia Kokkolaan

Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen jäsenyhteisö Kulmakartano järjesti syyskuun alussa Kokkolassa pelatun kävelyfutisturnauksen. Turnauksessa toimivat yhteistyössä myös kokkolalainen jalkapalloseura GBK sekä Kokkolan kaupunki.

GBK lahjoitti meille ottelupallot ja kaupungin puolelta saimme tilat käyttöömme. Saimme myös lahjoituksena mitalit, joten jokainen osallistuja palkittiin turnauksen päätteeksi, kertoo Kulmakartanon työntekijä Sanna Manninen.

Idea kävelyfutisturnauksen järjestämiseen syntyi Kulmakartanon asiakkailta.

Kuulimme lajista viime syksynä ja mietimme asiakkaiden kanssa, että tämä voisi olla todella hyvä laji meille. Saimme nopeasti porukan kasaan ja aloitimme harjoittelun. Alun perin tarkoituksenamme oli tehdä turnausdebyytti Seinäjoella, mutta kun heidän turnauksensa peruuntui, niin päätimme turnaushaaveista luopumisen sijaan järjestää oman tapahtumamme.

Eräs asiakkaistamme aloitti keväällä kävelyfutispiirin vetämisen, ja olemme harjoitelleet hänen johdollaan läpi kesän ja syksyn muutaman kerran kuussa. Osanottajia on ollut alusta asti todella hyvin harjoituksissa, ja kynnys osallistumiselle on ollut matala. Täällä on välillä pelattu myös korkokengät jalassa, ja hyvin on sekin sujunut.

Joukkueita Kokkolassa 5.9. pelatussa turnauksessa oli lopulta kolme kappaletta. Kaksi Kokkolasta ja yksi Kannuksesta, jossa on myös aktiivista kävelyfutistoimintaa. Toiveissa olisikin uusien turnauksien syntyminen lähialueelle.

Myös Seinäjoella ja Vaasassa on samankaltaista toimintaa, joten olisi hienoa saada yhteisvoimin vähän isompaa turnausta myös tälle alueelle.

 

Kävelyfutis uutisoi syksyn mittaan Suomessa käynnistyvistä joukkueista. Kattava tietopaketti olemassa olevista joukkueista kerätään sivuillemme myöhemmin.

0
0

Kävelyfutisturnaus saattoi yhteen konkarit ja ensikertalaiset

Helsingissä järjestetyn kävelyfutisturnauksen voittajaksi nousi Leppävaaran Pallo.

 

Helsingin Brahenkentällä pelattiin perjantaina historian ensimmäinen Kukunori Cup, jossa 12 joukkuetta kilvoitteli Suomen ensimmäisen kaikille avoimen kävelyfutisturnauksen voitosta. Tapahtumaa oli kerääntynyt seuraamaan vajaat 200 jalkapallon ystävää.

Turnauksen päätteeksi mestaruuspokaalia pääsi nostamaan Leppävaaran Pallon kävelyfutisjoukkue. Elokuussa toimintansa aloittanut joukkue on osa uudenlaista yhteistyötä, jollaista turnauksen järjestäjä, Kukunori ry, on hankkeensa tiimoilta käynnistämässä ympäri Suomea. LePan pelaajat nimittäin koostuvat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin psykiatrian asiakkaista.

– LePalta saamme ammattitaitoista valmennusta sekä tilat käyttöömme. On myös asiakkaiden kannalta parempi lähteä urheiluseuran treeneihin sen sijaan, että toiminta pyörisi sairaalan tai psykiatrian poliklinikan ympärillä. Myös LePalla on tavoitteena lisätä aikuispuolen joukkuetoimintaa, ja he näkivät erityisryhmille suunnatun vuoron myönteisenä asiana, kommentoi voittajajoukkueessa pelannut HUS:n sairaanhoitaja Sami Rytkönen, joka on järjestänyt mielenterveyskuntoutujille suunnattuja liikuntavuoroja vuodesta 2002 asti.

Mielenterveystoipujien ja kulttuurialan ammattilaisten kattojärjestö Kukunori ry:n kävelyfutishanke on STEA:n rahoittama kolmivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on parantaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujien sosiaalisen liikunnan mahdollisuuksia. Kukunori Cupin kaltaisten turnausten lisäksi se tarkoittaa lajista kiinnostuneille järjestettäviä koulutustilaisuuksia sekä LePa:n ja HUS:n kaltaisen yhteistyön käynnistämistä urheiluseurojen ja sosiaali- ja terveysalan toimijoiden välillä.

– Harjoittelu käy nopeasti tylsäksi, jos ei ole mitään tavoitetta, joita varten treenata. Sen takia tulemme jatkossakin järjestämään kaikille avoimia turnauksia puolivuosittain. Nämä ovat ammattimaisesti järjestettyjä tapahtumia, joissa keskiössä on jalkapallo. Täällä ei osallistujilta kysytä, mistä he tulevat tai miksi, avaa kävelyfutiksen hankepäällikkö Rauni Koikkalainen.

Turnaukseen osallistui myös kävelyfutislähettiläistä koostettu kokoomajoukkue, jossa pelasivat muun muassa ex-kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki sekä jalkapallovalmentaja Erkka V. Lehtola. Aktiivisena jalkapallon seuraajana ja harrastajana tunnettu Arhinmäki uskoo kävelyfutiksen kaltaiselle lajille olevan tilausta.

– Meillä on Suomessa runsaasti porukkaa, joilla on jalkapallotaustaa tai ainakin kiinnostusta lajia kohtaan, mutta ei välttämättä mahdollisuuksia harrastaa sitä sen perinteisessä muodossa. Kävelyfutis tasoittaa eroja sellaisella tavalla, mikä ei olisi jalkapallossa ikinä mahdollista. Meidänkin joukkueessamme pelasi Mestareiden liigassa pelannut henkilö, ja vastapuolella oli pelaajia, jotka eivät olleet eläissään pelanneet jalkapalloa.

Kukunori Cupin finaalissa Leppävaaran Pallo kaatoi jyväskyläläisen Sovatek-säätiön maalein 1–0. Kolmossijan nappasi Alvi ry Helsingistä.

Palkintojenjaon päätyttyä mestarijoukkueen pelaajilla oli selvät suunnitelmat voitonjuhlien suhteen.

– Poika lähtee saunaan, ja sen jälkeen luvassa on pieniä juhlia ympäri pääkaupunkiseutua!

0
0
kävelyfutaajat

Kukunori Cupin otteluohjelma on julkistettu

Suomen ensimmäisen kävelyfutisturnauksen, Kukunori Cupin, otteluohjelma on nyt selvillä. Kolmeen lohkoon jaettu alkusarja käynnistyy kello 09.00, kun lohko A:n avauksessa kohtaavat FC POHU ja Malmin Kävelyfutaajat. Lohko B:ssä pallon perään säntäävät LePa sekä jyväskyläläinen Astun Villaan. Samaan aikaan lohko C:n kentällä pelinsä avaavat Kukunori ja Alvi ry.

Jokaisesta lohkosta ylempään jatkosarjaan pääsevät kaksi parasta joukkuetta, jonka lisäksi kaksi parasta lohkokolmosta etenee ylempään jatkosarjaan. Muiden joukkueiden pelit jatkuvat alemmassa jatkosarjassa.

Alkulohkossa voitosta jaetaan kolme pistettä ja tasapelistä yksi piste. Joukkueiden päätyessä tasapisteisiin ratkaisee keskinäisen ottelun tulos mahdollisen jatkoonpääsijän.

Jatkosarja

Alkulohkon kahdeksan parasta joukkuetta etenee ylempään jatkosarjaan, jossa pelataan puolivälierät, välierät sekä finaali. Alemmassa jatkosarjassa pelataan yksinkertainen jatkosarja, jossa ottelun voittaja etenee jatkoon ja häviäjä tippuu.

Mikäli ottelu päättyy tasatilanteeseen, seuraa jatkosarjassa varsinaisen peliajan jälkeen rangaistuspotkukilpailu.

Tarkista oman joukkueesi otteluohjelma alta löytyvistä lohkokohtaisista taulukoista.

 

0
0