Mitä pienet edellä, sitä isot perässä – Kävelyfutis laajentaa jalkapalloseurojen toimintakenttää

Espoon Leppävaaran palloiluhallissa pelattiin maaliskuussa turnaus, joka oli ensimmäinen laatuaan kyseisessä liikuntakeskuksessa. Kävelyfutisturnaus Kukunori Cup keräsi Leppävaaran Pallon tiloihin yhteensä 12 joukkuetta, jotka olivat kokoontuneet kamppailemaan mestaruuspokaalista.

Osa joukkueista otti vasta ensiaskeleitaan pelikentillä, mutta tapahtumaa isännöinyttä LePaa voidaan kutsua kävelyjalkapallon viitekehyksessä jo konkariseuraksi. Reilut puoli vuotta ohjattua kävelyfutistoimintaa pyörittänyt LePan joukkue nimittäin voitti elokuussa 2018 Helsingissä järjestetyn Suomen ensimmäisen kaikille avoimen kävelyfutisturnauksen ja on toiminut sittemmin lajin aktiivisena kehittäjänä.

Jalkapallotoimintansa nelivuotiaiden jalkapallokoulusta aina aikuisten harrastejalkapalloon ulottavaan Leppävaaran Palloon kävelyfutis on istunut hyvin uudeksi lisäksi, toteaa seuran valmennuspäällikkö Timo Rönkkö.

– Kävelyfutis on tullut osaksi meidän jalkapalloperhettämme. Laji on saatu hyvin osaksi työntekijöiden toimenkuvaa, ja on hienoa saada erilaista porukkaa kentälle. Pääsemme myös sitä kautta kehittämään lähialueen liikuntatoimintaa, Rönkkö kommentoi.

Lähialue onkin LePan toiminnassa vahvasti läsnä. Seuran kävelyfutisvuorot ovat kaikille avoimia, mutta toimintaa tehdään yhteistyössä HUSin psykiatrian poliklinikan sekä tuetun asumisen palveluita tarjoavan Edistian kanssa.

– Sosiaalisena tapahtumana tämä on ihan loistava. Toiminta vaatii urheiluseuralta luonnollisesti aluksi malttia, koska kävijämäärät voivat kasvaa hitaasti, kun kyse on suurelle yleisölle vielä näin tuntemattomasta lajista. Myös pelaajien sitouttaminen ottaa aikansa, mutta hyvin nopeasti se kilpailullisuus ja pelin taso kuitenkin nousee, kun porukka tulee toisilleen tutuksi ja hitsautuu joukkueeksi.

LePan lisäksi muutama muukin jalkapalloseura Suomessa tarjoaa kävelyfutistoimintaa halukkaille. Pohjanmaalla Vaasan Palloseuran alaisuudessa kävelyfutista on pelattu jo vuodesta 2017 alkaen, samoin kuin Kaarinan Poikien riveissä. Helsingissä Pohjois-Haagan Urheilijat on toiminut edelläkävijänä lajin tuomisessa osaksi pääkaupunkiseudun liikuntapalveluita. POHUn toiminnanjohtajalla Juha-Pekka Partasella on samansuuntaisia kokemuksia kävelyfutiksen lisäämisestä seuran lajivalikoimaan kuin espoolaisella kollegallaan.

– Koimme, että tämä on kiinnostava uusi malli ja laji, ja haluamme olla eturintamassa tuomassa sitä Suomeen. Kävelyfutis tuntuu luonnolliselta jatkumolta jo olemassa olevaan toimintaamme, Partanen aloittaa.

POHUssa kävelyfutistoiminta alkoi toukokuussa 2018, ja siitä asti seuran alaisuudessa on treenattu lyhyttä kesätaukoa lukuun ottamatta kerran viikossa. Aktiivinen ydinporukka koostuu noin kymmenestä henkilöstä, mutta kesäisin harjoitukset ovat keränneet noin parikymmentä osallistujaa kävelemään pallon perässä.

– Tämä antaa meille seurana moninaisuutta ja luo samalla positiivista mielikuvaa siitä, mitä kaikkea jalkapallon avulla voi tehdä. Kentällä voi liikkua myös, vaikka olisi jotain rajoitteita. Pelin ei tarvitse aina olla sitä ison kentän hampaat irveessä puurtamista, vaan kyse voi olla myös hauskasta harrastuksesta ja liikuntamuodosta.

Partanen kiittelee kävelyfutishankkeen kanssa tehtyä yhteistyötä.

– Yhteistyö on ollut loistavaa. Olemme saaneet tukea ja sparrausta, eikä meitä ole jätetty missään vaiheessa omilleen. Olemme löytäneet vuoroille kohderyhmän, jolle laji sopii hienosti. Jokainen liikkumaan saatu ihminen on voitto itsessään. Seuraava kiinnostava ryhmä onkin suuret ikäluokat, jotka haluamme saada mukaan kävelyfutikseen.

Myös LePassa katse on otettu tiiviisti tulevaan.

– Meillä on seurana ajatus kävelyfutiksen tuomisesta Suomessa, ja pikkuhiljaa etenemme sitä kohti.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ohjeet

Arkistot